Site Overlay

Kerek vagy hosszú?

Kerek, hosszúkás, szív alakú vagy épp szögletes? Meglepő lenne, ha éppen az arcforma nem árulkodna a személyiségről. Első pillanatban, még ha ez nem is tudatos, a velünk kontaktusba lépő arcformája is meghatározza, hogy milyen kommunikációt engedünk meg magunknak a másik féllel szemben.

A köznyelvben áldozattípusként említjük azt, aki sokkal könnyebben birkózik meg a feladataival, mint a bántástól való félelemmel. Arcának szélessége harmad akkora, mint a hossza. Rendkívül nehezére esik kapcsolatot létesítenie olyannal, akiben látja, hogy veszélyeztetheti a nehezen kialakított érzelmi biztonságát. Az ilyen ember természeténél fogva óvatos, az önbizalmat tanulta vagy még csak most tanulja. Gyermekeknél megfigyelhető sajnos, hogy a szülők válása után az arcuk megnyúlik.

Fotó: IMDB

Ezzel szemben a kerek arc a magabiztosság, az egészséges önismeret jele. Ő hajlamos akár a mások biztonságát is megteremteni, akkor is, ha erre nem kérik. A kerek arcú egyének természetesen magabiztosak, meggyőződéseikben megingathatatlanok. Bármire képesnek gondolják magukat, mindenhez (is) értenek, de hajlamosak mások baját is magukra venni.

Előfordulhat, hogy ez a magabiztosság irányítási kényszerbe csap át. Ilyenkor, ha megfékezik őket, azonnal csüggedtnek és megsebzettnek érzik magukat. Azt feltételezik, hogy nincs rájuk szükség, pedig ők annyi mindent lennének képesek adni, ha hagynák. Ismerős?