Site Overlay

Vadon Jani – Mi rejlik a szellemeskedés mögött?

Vadon Jani az ország egyik legismertebb reggeli műsorának társműsorvezetőjeként lett közismert. Sebestyán Balázzsal és Rákóczi Ferivel szórakoztatják a közönséget hétköznap kora reggeltől. Arcelemzés szempontjából furcsa lehet, hogy épp egy rádióst kezdünk elemezni, de hát Jani arca közismert a televízió műsorokból is. Annak pedig, akinek fogalma sincs. kiről van szó (kétlem, hogy van ilyen) íme, egy fotó Jánosról:

Fotó: Családi Lap

Mielőtt rátérnénk az arcvonásokra, érdemes elgondolkodni azon is, hogy milyen személyiség bújhat meg az oly gyakran viccelődő, poénkodó kommunikáció mögött. Tapasztalatim alapján az ilyen esetekben kisebbségi komplexus, távolságtartás is munkálkodhat a háttérben, mint tudatalatti motiváló erő. Ám valljuk be, nagy adag bátorságra is szükség van ehhez, hiszen a viccelődés néha rosszul is elsülhet, amikor nem nevet senki és ez a visszautasítás tovább erősíti a fentebb felsorolt negatívumokat.

De ez csak egy kis kitérő volt, esetünkben János jóképű arca most a lényeges, vegyük sorra, mit mondanak a távol ülő szemek, a vékony felsőajak, a széles orrcimpák, a döntött homlok és a hangsúlyos állkapocs. Ez utóbbira egyébként Jani gyakran ráerősít a szakállal, arra is kitérünk, hogy ez milyen személyiség vonásra enged következtetni.

Távol ülő szemek: János egyik legjellemzőbb arcvonása az egymástól távol ülő szemei. Ezt úgy a legegyszerűbb lemérni, ha a szemek méretét és a két szem közötti távolságot vesszük alapul. Ha a két szem között félszemnyi távolságot mérünk, akkor közel ülő szemekről beszélünk, ha egy-másfél szemnyi a távolság, akkor már távol ülő szemekről van szó. Utóbbi kategóriába sorolható János is, mely arra a következtetésre vezet minket, hogy jól tolerálja mások tökéletlenségét. Nem keresi szándékosan a hibát vagy azt, ami másként van, mint ahogy lennie kellene. A jelen pillanatra összpontosít, emiatt hajlamos a korábban beígért dolgokat elfelejteni. Saját szabályrendszerét fontosabbnak tartja, mint másokét. Nem stresszeli, ha nem ér oda valahová a megbeszélt időben, mindre van magyarázata vagy kifogása.

Széles állkapocs: a széles állkapoccsal rendelkező ember – min ebben az esetben Jani – stabil önképpel bír, magabiztos, de ehhez szüksége van arra, hogy igényeltnek érezze magát. Ha túl hangsúlyossá válik ez a vonás, tehát ha egy ellentétes, keskeny állkapoccsal rendelkező egyénnel hozza össze a sors, akkor ösztönösen „túlbuzgóvá” válik, átveszi az irányítást és a ráerőlteti a másikra az elképzeléseit. Ha akadályba ütközik kirekesztettnek éri magát és elbátortalanodik. A széles állkapcsú férfiak csakis akkor növesztenek szakállat, ha közeli környezetükben több széles állkapcsúval állnak kapcsolatban, máskülönben nincs rá szükségük. A bulldog (=kitartó) természet messziről lerí róla.

Széles orrcimpa: a határozottság egyik arcvonása a széles orrcimpa. Konfliktus esetén tudattalanul ez az arcvonás még hangsúlyosabbá válik, ilyenkor látható, hogy még inkább kiszélesedik az orrcimpa. A széles orrú egyének nem kérik ki mások engedélyét. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincsenek tekintettel a másikra. Mindössze arról van szó, hogy meggyőződése szerint magától is tudja, mit kell tennie.

Vékony felsőajak: a vékony felsőajak arra utal, hogy Jani nem szeret a saját érzéseiről beszélgetni. Szavak és a verbalitás helyett más módon fejezi ki, ha közel vagy távol érez magától valakit.

Bal szem szűkebb, szemhéját hangsúlyosabban takarja a bőrredő, mint a jobbat: félti a magánéletét, nem szívesen tárulkozik ki nyilvánosan. Ebből következik, hogy másoktól sem tolerálja ezt túlzottan.

Döntött homlok: ötletgazdag emberekre jellemző, akiket a szellemi felfedezés önbizalommal tölt el. A rengeteg ötlet egy bizonyos része azonban természetszerűleg befejezetlen marad. Ambíciók és kezdeményezés terén nagyszerűen helyt állhat Jani, de hiányzik belőle a dolgok megvalósításához szükséges energia. Ha azonnali, gyors, kötelező cselekvésre kényszerítik, hajlamosak megfutamodni.

Ha profilból nézve az agy viszonyított aránya a függőleges fülvonal előtt nagyobb, mint a fülvonal mögött, lasd Jani, az annak a jele, hogy az egyén a jelen eseményére helyezi a hangsúlyt. Stresszhelyzetben úgy viselkedik, mint egy gyerek, véleményét nem tudja sokáig magába rejteni. Hajlamos az enyhébb dühkitörésre, de hamar túljut ezen és keres magának új elfoglaltságot, nem töpreng hosszasan a múlt eseményein.