Site Overlay

Gyermekkori traumák az arcon: Benicio del Toro

Kezdő arcelemzők kedvenc szórakozása, hogy olyan hírességeken gyakorolnak, akinek az élete, gyermekkora, magánélete közismert. Az arcvonások alapján elkészített személyiségrajz könnyen ellenőrizhető a híres ember életrajza alapján. A legzöldfülűbb próbálkozók is nagy örömmel ismerik fel a módszer helyességét, de sokszor még a gyakorlott arcelemző is meglepődik, mennyire szinkronban van a vizsgált arc, a kapott eredmény és a személy élete.

Ha karakteres színészi arcot keresünk, akkor az egyik legjobb találat Benicio del Toro. Az Oscar-díjas, Puerto Rico-i színész jellegzetes arcvonásai miatt meglehetősen furcsán festene egy gyerekfilmben. Sorozatgyilkosnak, maffiózónak viszont tökéletes.

Foto: elcorso.es

Elmesélem, hogy jártam Benicio del Toroval, amikor egy este valamelyik filmjébe botlottam az egyik tévécsatornán. Tollat, papírt ragadtam, felsoroltam 6-8 jellegzetes arcvonást, és elkezdtem lejegyezni a hozzájuk tartozó általános jellemzőket. Majd a villámgyors elemzés után felnyitottam a laptopom, rákerestem a színészre a Wikipédián és bevallom, megdöbbentem. Hamarosan el is árulom, mi volt olyan meglepő, de előbb lássuk az elemzést:

Nem látható szemhéj: analizáló, elemző személyiség, ösztönösen igyekszik a másik ember érzéseit, gondolatait, indítékait kiismerni, mielőtt cselekvésre szánja el magát (egy színész esetében valljuk be, ez egy igen hasznos tulajdonság).

Húsos alsó és felső ajkak: természeténél fogva verbális típus, élettel teli, amikor szavakkal fejezheti ki magát, bosszúvágyó, ha belé fojtják a szót. Bőkezű, adakozó, ha valakinek, időre, pénzre, figyelemre van szüksége, ő mindig rendelkezésre áll (végre egy igazi férfi, aki nem fél adni).

Széles orrnyílás: hajlamos az önfejűségre, döntési helyzetben a saját elképzelései szerint cselekszik, tanácsot kérni nem szeret (ekkor jöttem rá, hogy tényleg egy macsóval van dolgom, egyre szimpatikusabb lett a fickó).

Vastag szemöldök: könnyen teremt kapcsolatot másokkal, mindenki haverjaként viselkedik, de saját magáról sosem beszél (vonzó tud lenni, ha egy férfi titokzatos marad).

Szűk szemnyílás: képes és szeret is beleérezni más személyek helyzetébe (na bumm, most már értem az Oscar-díjat is).

Széles állkapocs: ha valamit a fejébe vesz, azt véghez is viszi, nehezére esik feladni (ilyen egy igazi mosolygós filmes-gyilkos).

Vastag bőr: ellenálló harcos, nagykanállal falja az életet, nem fogja vissza magát, ha élvezetekről van szó (az ő életvitelében azt hiszem ezt a tulajdonságot alaposan ki is tudja használni).

Aszimmetrikus arcforma: bal oldal zártabb, már egészen fiatal korában készült képeken is. Bal szeme szűkebb, ajkának bal oldala merevebb, kevésbé ívelt. Ez arra utal, hogy a magánéletében, női oldalon traumát élt meg, a nyomok alapján fiatalabb korában történt valami, ami komoly hatással volt az életére.

És itt jött a megdöbbenés, amikor az életrajzában utólag azt olvastam: mindössze 9 éves volt a kis Benicio, amikor édesanyja elhunyt hepatitiszben.

Nos, igen, ilyen jól működik az arcelemzés.