Site Overlay

Mi is ez?

A fiziognómia, vagyis a külsőből való jellemkövetkeztetés évezredek óta meghatározza az emberek mindennapjait, bár nem is vagyunk ennek tudatában. A témával kapcsolatos tudományos vizsgálatok a múlt században keltetették fel leginkább a tudósok és a laikusok figyelmét. Ernst Kretschmer ismertette meg a tudományos világgal azon tételét, hogy a testalkati típusnak pontosan körülhatárolt lelkialkati típus felel meg.

Salgó Sándor 1944-ben megjelent Emberismeret című könyvében nem csak bebizonyította Kretschmer elméletét, hanem kiegészítette azzal, hogy az egyéni testalkatnak is a legrészletesebb pontossággal felismerhető és meghatározható egyéni lelkialkat (jellem, képesség és tehetség) felel meg. Salgó tízezernél is több vizsgálatot végzett, eredményével a frenológiát, az alkattant és az arctant is egészen új irányokban fejlesztette tovább.

Fotó: pexels.com

Az általunk is használt arcelemzés fő irányvonalai a kineziológiából erednek. Összesen közel hatvan irányból közelítjük meg az testi jellemzőket, ezek jórészt az arcon találhatók. A módszer megmutatja, hogy az adott személyből a stresszhelyzet milyen reakciót válthat ki. Egyesek megfontoltan reagálnak, mások azonnal leblokkolnak, míg megint mások akár az agressziótól sem riadnak vissza. Az arcelemzés segítségével ismertté válik, hogy a vizsgált személy szívósan, kitartóan küzd-e a céljaiért a mindennapokban vagy hagyja, hogy mások irányítsák az életét.

Az arcokon jól látszik, ha valaki kalandvágyó, alkotó típus, vagy szereti irányítani a környezetét. Az is feltűnő, ha békéslelkű, introvertált vagy távolságtartó. Egy fotó alapján nagy valószínűséggel megállapítható, ha egy személy a természeténél fogva gyorsan dönt vagy inkább analizálja a helyzetet, mielőtt cselekvésre szánja el magát.

Mindannyian különbözünk egymástól, de az arcunk egyes területein kialakuló sejttöbblet másodpercek alatt elárulja, hogyan vélekedünk a világról, milyen szemszögből vizsgáljuk a környezetünket, mire számíthatnak tőlünk mások. Ezt a képességet mi is használjuk, amikor új emberekkel találkozunk, anélkül, hogy tudatában lennénk.

Egyetlen arcvonásra persze nem építhetünk. Legalább egy tucat szempontot kell figyelembe vennünk, ha szeretnénk közelebb kerülni egy másik személy valódi énjéhez. Minél több jellegzetességet vizsgálunk, annál árnyaltabb képet formálhatunk és annál több magyarázatot kaphatunk egy személy viselkedésére és reakcióira nézve.

Próbáld ki a barátaidon! Töltsd le az ingyenes arcelemzés e-bookot és kezdd el elemezni az embereket!